недеља, јул 21

REFERENDUM: GRAĐANI ODLUČUJU O PROMENI USTAVA

0
32

Preliminarni rezultati se očekuju oko 22 časa.

RIK: IZLAZNOST NA REFERENDUMU DO 18.00 ČASOVA 25,25 ODSTO

Izlaznost do 16 časova 20,06 odsto

Do 16 časova izlaznost građana na republičkom rerefendumu bila je 20,06 odsto od ukupnog broja upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije. U beogradskom regionu izlaznost je bila 18,41 odsto birača, u Vojvodini 22,55 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 19,26 odsto, a u regionu južne i istočne Srbije 18,99 procenata birača.

RIK: NA REFERENDUMU U SRBIJI DO 14.00h IZLAZNOST 14,99 ODSTO

Do 14 časova na republičkom referendumu o promeni Ustava glasalo je 14,99 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Srbiji. U beogradskom regionu izlaznost je 13,90 odsto, u Vojvodini 16,84 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 14,14 odsto, a u regionu južne i istočne Srbije 14,30 odsto. Preliminarni rezultati glasanja se očekuju oko 22 časa. Prema  rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića glasanje protiče u najboljem redu, jedini ograničavajući faktor je epidemiološka situacija.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević lično smatra da je izlaznost vrlo dobra, navodeći da izlaznost na referendumu u odnosu na izbore nije za poređenje, jer je reč o dva različita povoda i događaja. Precizrano je da sa pravom glasa na KiM ima ukupno 92.853 birača.

RIK: Izlaznost do 12 časova 8,99 odsto, dva biračka mesta zatvorena

Na teritoriji Srbije do 12 sati na birališta je izašlo 8,99 odsto ukupno upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare RIK-a. Najveća izlaznost je u Vojvodini 11,07 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji je 8,47 odsto, dok je u Beogradu 7,89 odsto. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su dva biračka mesta zatvorena, i to biračko mesto broj 72 u Prokuplju i broj 13 u Koceljevi, jer, kako je objasnio nedostaju izvodi iz biračkih spiskova. Prema njegovim rečima, na tim biračkim mestima se nalazi policija i preduzima dalje radnje.

Posmatrači

Glasanje na referendumu ukupno prate 2.333 domaća i 12 stranih posmatrača.

Među domaćim posmatračima su CRTA, Građani na straži, CeSID, Obraz, Suverenisti, Središte, a među stranim su Savet Federacije Federalne skupštine Rusije, udruženje West Support.

Otvaranje birališta u Srbiji

Jutros u 7 časova su otvorena glasačka mesta širom Srbije na kojima građani mogu da se izjasne da li su ili ne za promene Ustava Republike Srbije. Građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju – „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca. Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

 

 

 

Vučić:Glas za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, nakon što je obavio svoju građansku dužnost i izjasnio se na referendumu promenama Ustava u oblasti pravosuđa, izjavio da se nada da će građani danas glasati za napredak demokratije i vladavine prava u zemlji.

“Da će glasati za suštinski, istinski nezavisno pravosuđe, samostalno tužzilaštvo”, rekao je Vučić novinarima nakon glasanja.   Dodao je da ćemo time svi na najbolji način pokazati da osim izgradnje zemlje, i napretka u infrastrukturi, možemo da poboljšavamo društvo praveći još bolji ambijent za invetsitore, kojima je pravna država ključni faktor kada donose odluku gde da ulažu svoj novac.

“I zato hvala svima koji danas izađu na referendum”, rekao je Vučić, koji je svoje pravo iskoristio na biračkom mestu na Novom Beogradu.

Brnabić: Glasanje za nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo

Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajn na Dedinju.

„Glasala sam na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, kako bismo imali veću vladavinu prava u Republici Srbiji, kako bi sudstvo bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno. Kako bi pred sudovima bili svi jednaki, kako se sudije u Srbiji nikad više ne bi birale po opštinskim odborima bilo koje stranke i kako nikada više ne bi morali da vidimo ono što smo gledali 2009. godine sa onom reformom pravosuuđa, kako su je zvali, a u stvari je bila potpuna politička čistka sudija, kada je 837 sudija u jednom danu ostlao bez funkcije, iako je Ustav garantovao stalnost njihove funkcije i to samo zato što su bili politički nepodobni“, izjavila je premijerka Brnabić posle glasanja. Izrazila je nadu da je referendum početak novog poglavlja jačanja pravosudnih institucija u našoj zemlji.

 

 

 

Leave a reply