Regionalno takmičenje učeničkih kompanija

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija

UCENICKE KOMPANIJE 1Učenička kompanija srednje Ekonomske škole iz Niša koja proizvodi posebnu vrstu kafenog papira osvojila je drugu godinu za redom prvo mesto na Regionalnom takmičenju u Nišu. Drugo mesto pripalo je kompaniji gimnazije Bora Stanković, koja proizvodi posebne sprejeve od mahovine, a treće kompaniji gimnazijalaca iz Kuršumlije koja se bavi proizvodnjom slatka od tropskog voća. Na takmičenju je učestvovalo 30 srednjoškolskih timova iz Niša, Leskovca, Vlasotinca, Kuršumlije, Pirota i Aleksinca.

Oni su mladi preduzetnici. Već sa 15-16 godina osnivaju svoja mini-preduzeća i stiču početna iskustva. Svoje ideje naučili su da pretvore u realnost i predstavili ih na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije. Njihove kompanije su raznovrsne. Neki proizvode mirise za torbe, neki sprejeve od mahovine, mirišljave sveće, a drugi se pak odlučuju za proizvodnju kolača ili prave slatko od kivija.

Izveštaje učeničkih kompanija ocenjivao je petočlani žiri. Najboljih 5 kompanija učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu zajedno sa pobenicima ostala tri regionalna sajma.

Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija u Berlinu koje se održava u jul.

Takmičenje realizuje organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ uz pomoć mnogobrojnih partnera.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com