Rekonstruisana spomen kosturnica

spomen-kosturnica-2Mnogi ne znaju da se uz zidine Tvrđave u Nišu nalazi spomen kosturnica koja je podignuta u znak sećanja na streljane rodoljube i učesnike Topličkog ustanka. Ali, znali su vandali koji su još 1992. godine ukrali bronzanu ploču. Godinama je to mesto potpuno zapušteno, stare ploče sa imenima streljanih su uništene, kao i grb na vrhu spomenika. Sada je sve rekonstruisano.

Najzahtevnija je bila izrada bronzane ploče. Na žalost, nismo imali originalni otisak, odnosno kalup za ploču, tako da smo morali na osnovu starih dokumenata koja smo imali da ponovo izvedemo ceo postupak, izlijemo ploču i montiramo je, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

spomen-kosturnica-3Učesnici Topličkog ustanka stradali su baš na ovom mestu 1917. godine. Spomen kosturnica je pod zaštitom, ali do sada, godinu dana pre stogodišnjice Ustanka, nije bilo novca za uređenje.

Iskoristili smo priliku da saniramo i same bedeme, koji praktično čine deo spomen kosturnice. Na samoj kosturnici restaurirali smo ploče sa imenima stradalih, grb i sve druge elemente. Sada je to nešto što će nadamo se dostojno dočekati jubilej, kaže direktorka Zavoda.

Spomen kosturnica je obnovljena zahvaljujući projektu koji je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 1,8 miliona dinara. Sada je pred nadležnima novi izazov – kako sačuvati ovaj sakralni objekat od vandala.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com