RESPIRATOR JURAKompanija Jura donirala je niškom kliničkom centru neonatalni respirator najnovije generacije. Ovakav aparat može da podrži disanje beba rođenih mnogo pre 32. nedelje, teških i manje od kilograma.

Donacija je vredna 30.000 evra. Respirator je instaliran i već tokom dana na njega će biti priključen mali pacijent iz Leskovca.

Neonatalni respirator najnovije generacije stigao je u Dečiju internu kliniku u Nišu kao poklon kompanije Jura. Ovakav aparat može da podrži disanje beba rođenih mnogo pre 32. nedelje, teških i manje od kilograma. Respirator je došao u pravom trenutku, jer je jedan mali pacijent iz Leskovca odmah dobio potrebnu negu.

U Kliničkom centru kažu, ovo je prvi put da su donaciju dobili bez ikakvih uslova. Važno je bilo samo da se nabavi ono što je trenutno najpotrebnije, a ovakav respirator pomaže bebama koje ranije nisu imale pravu šansu.

Predstavnici Jure kažu da žele svojim poslovanjem da doprinesu razvoju Niša.

Mi smo zahvalni što možemo da obavljamo svoj posao u Srbiji i Nišu, a ujedno da pomažemo društvenoj zajednici. Želeli bismo da ovaj poklon bude baza razvoja grada u svim oblastima, kaže Čoi Nam Đin, generalni direktor „Jure“ u Srbiji.

Prošle godine ovde je hospitalizovano 200 novorođenčadi, od toga 60 prevremeno rođenih beba. One su uz pomoć respiratora disale ukupno 1.200 dana.