Rigorozna kontrola prometa stoke

BOLEST GOVEDA SIRENJE.mpg_snapshot_02.07_[2016.06.12_20.42.02]Bolest kvrgava koža goveda širi se na jugu Srbije. Sem Bujanovca i Bosilegrada, novi slučajevi zabeleženi su i u opštini Surdulica. Ova zarazna bolest je za sada zadržana u okviru Pčinjskog okruga, ali nadležni kažu da na žalost, postoji verovatnoća širenja u druge krajeve. Zato su na izlazima iz zahvaćenih zona, ali i na putevima iz Makedonije, Kosova i Bugarske postavljeni kontrolni punktovi koji sprečavaju šverc goveda i gde se dezinfikuju vozila koja prevoze druge životinje.

Dešavalo se da naiđe neko vozilo, automatski bi bilo vraćeno. Kod vozila koja prevoze drugu vrstu stoke izvršena je dezinsekcija. Imamo osam novih prijavljenih slučajeva, ali još uvek je to u Pčinjskom okrugu, kaže predsednik Operativnog štaba za suzbijanje bolesti Dragan Glamočić.

Operativni štab, sastanak u Nišuveterinarski institutNačelnik PU Niš Ninoslav Mitić kaže da će policija maksimalno voditi računa da se spreči šverc stoke koja je u najvećem broju slučajeva i zaražena. Posebno su kritični pravci koji vode iz Makedonije, sa Kosova i iz Bugarske. Te mere mogu da uspore kretanje zaraze, ali je širenje bolesti vrlo teško kontrolisati, jer se prenosi vektorski. Nenad Petrović iz Uprave za veterinu apeluje na vlasnike prevoznih sredstava koji se bave trgovinom životinjama da prestanu sa tim jer će, kako naglašava, imati velike probleme pri pokušaju prolaska iz jedne u drugu zonu.

Razloga za paniku nema, jer ljudi ne mogu da se zaraze.

Proizvodi životinjskog porekla su bezbedni, nije zoonoza, nema nikakve opasnosti za ljude na ovom području, kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta “Niš” Miloš Petrović.

Farma kravaIako nije opasno po ljude, ovo virusno oboljenje goveda koje se iz Afrike prenelo najpre u Tursku, a odatle i u Grčku, Bugarsku i Makedoniju, moglo bi da nanese velike ekonomske štete stočarstvu u Srbiji. U Srbiji su prvi slučajevi registrovani prošle nedelje u Bujanovcu I Bosilegradu, gde je odmah uništeno 25 krava. Prenosi se samo mehaničkim putem, odnosno ujedima komaraca, krpelja, muva ili dodirom zaraženih životinja. Uz prevenciju poput prskanja protiv insekata i stavljanja mreža na stajama,  jedina prava mera koja još može da se primeni jeste vakcinacija, a proces dobijanja vakcina je u toku. Dragan Glamočić kaže da već koliko danas očekuje odgovor od Evropske komisije da  dozvoli da se vakcina dobije iz njihovog depoa.