субота, јул 20

RIMSKI AKVADUKT ZAUSTAVIO IZGRADNJU BULEVARA (VIDEO)

0
38

Na trasi novog niškog Bulevara sv. Pantelejmona isprečilo se retko arheološko otkriće – ostaci rimskog vodovoda. Radovi su zaustavljeni dok se iskopavanja ne završe, a očekuje se da će na trasi bulevara i novog naselja biti otkriven i rimski amfiteatar. Istraživali smo da li je moguće zaštiti arheološko nasleđe, graditi i sve to zajedno iskoristiti za turističku promociju Niša.

Izgradnjom nastavka bulevara koji će spojiti opštinu Pantelej i Crveni Krst građevinci su, posle dve godine naišli na još jedan deo rimskog akvadukta iz IV veka. Zbog toga su radovi na ovom delu saobraćajnice trenutno obustavljeni.

Mi smo na ovom pravcu na dva gradilišta pronašli rimski vodovod i evo sa izgradnjom sv. Pantelejmona smo ponovo ovde. Moramo da shvatimo da ćemo na prostoru Niša često nailaziti na arehološka blaga”, kaže areholog Aleksandar Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika Niš. 

A da će tu arheolozi biti sve češće pokazuju prethodna istraživanja, kojima je utvrđeno da je vodovod imao stariju i mlađu fazu, što svedoči o naglom razvoju rimskog Naisa.

Ovakava vrsta nalaza je vrlo retka na prostoru Srbije. Ima ih ukupno četiri ili pet. Niš ima tri. Nažalost, jedan je uništen, ali i dalje imamo dva. Potrebna je neka vrsta kompromisa da se zaštiti arehološko nasleđe, da se sprovede izgradnja i razmotri turistička prezentacija”, kaže areholog Aleksić.

To bi u idealnom svetu značilo da se arheološka istraživanja urade pre urbanističkih planova, izdavanja građevinskih dozvola i izgradnje objekta kako bi investitori znali u kom pravcu da grade. Grad Niš sada ima mnogo više sluha za to i poslednjim planom izgradnje bulevara predviđena su istraživanja nadomak zaštićene rimske građevine sa mozaikom na konjičkom groblju.

„Sve što kaže zakon i Zavod za zaštitu spomenika kaže mi ćemo to ispoštovati, jer nam je uinteresu da sašuvamo to arehološko blago, ali ćemo i graditi“, kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski. 

„Kad budu završena istraživanja znaćemo šta se tačno nalazi vredno iz rimskog perioda“, kaže gradska većnica Adriana Anastasov.  

„Veliki antičari su utvrdili da postoji mogućnost da se na prostoru kod konjičkog groblja nalazi rimski amfiteatar“, objašnjava areholog Aleksić. 

Podsetimo, Zavod za zaštitu spomenika je izradio elaborat o svim pronađenim grobnicma u naselju Jagodin mala, čime je, uz Medijanu i Tvrđavu, ovaj prostor, zaštićen da bi se tokom izgradnje sprečilo njihovo dalje uništavanje.


Leave a reply