still1005_00011Raskrsnica kod divljeg romskog naselja Crvena zvezda razblokirana je tokom prepodneva, ali se tu prethodno nije moglo kolima skoro 24 sata. Romi iz Crvene zvezde postavili su barikade, tražeći da im se priključi struja i da se nađe rešenje za otplatu duga. Zbog nagomilanog računa od skoro 30 miliona dinara struja im je isključena još 22. avgusta. A iz EPS-a im je stigao odgovor: Nema struje, dok ne platite!
Celu noć su proveli napolju, a kažu, nije im toplije ni u kućama. Nemaju uslova za osnovni život, čuvanje namirnica, održavanje higijene. Mnoga deca ne idu u školu niti vrtić.

Imamo više od osamdesetoro dece u školi i predškolaca. A živimo kao pećinski ljudi, opisuje trenutnu situaciju Embra Kamberović, koji i sam ima četvoro dece.

still1005_00009Bez struje su od 22. avgusta. Celo naselje, više od stotinu domaćinstava, priključeno je na dva strujomera. Kažu da mesečno, po ranijem dogovoru, plaćaju ukupno 102.000 dinara, ali da se dug nagomilao.
Objašnjavaju da su gotovo svi stanovnici ovog naselja korisnici socijalne pomoći, ali da, zbog zajedničkog strujomera, ne mogu da iskoriste povlastice za plaćanje. Uvek su u crvenoj zoni. Njihova molba da se napravi reprogram duga i da se postave privremena merna brojila brojila nije urodila plodom.

Bili smo kod jednog od direktora EPS-a Saše Kordića koji kaže da ne može da nam pomogne. Stigao je dopis iz Beograda da ne mogu da nam puste struju, čak i ako smo prioritet – zbog velikog dugovanja, kaže Sulejman Sulejmanović.

still1005_00005U dopisu u koji je TV Zona plus imala uvid se navodi:
„Uz razumevanje nezavidne situacije u kojoj se nalazite, u obavezi smo da vas informišemo da je nastavak isporuke električne energije moguć kada razlozi zbog kojih je obustava električne energije izvršena budu otklonjeni. U Vašem slučaju, kada izmirite dugovanja.“ Zakonski propisi su, kako navode u EPS snabdevanju, isti za sve, bez izuzetaka. Nešto pre podneva ulica je odblokirana, a protest će, najverovatnije, biti nastavljen ispred Gradske kuće. Najavljuju da će pomoć tražiti i lično od premijera Vučića, kada bude došao u Niš.