RPK NIŠ: NESTAŠICE HRANE SE NE OČEKUJU (VIDEO)

RPK NIŠ: NESTAŠICE HRANE SE NE OČEKUJU (VIDEO)

Zoran Markovic, RPK Nis

Zbog nestabilnog tržišta Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi koje se tiči cena osnovnih životnih namirnica i nafte, a čije je važenje oročeno do 31. oktobra ove godine. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda. U niškoj Regionalnoj privrednoj komori ističu da ne očekuju nestašice hrane jer je, između ostalog, i dalje na snazi privremena zabrana izvoza mleka i proizvoda od mleka.

Vlada Srbije prdužila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka na još 30 dana. Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, navosi se u saopštenju i dodaje da je doneta radi ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Sistemi hrane u svetu pa i kod nas trpe pritisak u poslednje dve godine i da to nije samo zbog rata u Ukrajini već i zbog kovida, kao i zbog posledica klimatskih promena, kaže Marković. Ipak brojke pokazuju da privredne firme u odnosu na okolnosti posluju dobro.

Stručnjaci objašnjavaju da nestašica pojedinih životnih namirnica ne postoji, već da su smanjene količine u snabdevanju zbog rasta cena inputa. Dodaju da ne postoji bojazan od nestašice ni osnovnih životnih namirnica, kao ni sirovina, ali da je moguće da će još neko vreme biti manje količine za izvoz.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com