RUSI NASTAVLJAJU NAPADE, FINSKA I ŠVEDSKA BLIŽE NATO-U

RUSI NASTAVLJAJU NAPADE, FINSKA I ŠVEDSKA BLIŽE NATO-U

Sto trideset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske snage izvele su raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, kao i na Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Tvrdi se da je dvoje poginulo, a sedmoro ranjeno u napadu ruskih snaga na pijacu u gradu Slavjansku u oblasti Donjecka. Ukrajinska strana je jutros granatirala naselje Zernovo u okrugu Suzemska. Zabeleženo je oko 18 projektila, povređenih nema.

Posle pada Lisičanska, čime je čitav Lugansk prešao pod rusku kontrolu, sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev kaže da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. Istovremeno, NATO se širi: Ambasadori pri NATO-u 30 zemalja potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske u sedištu Alijanse, čime je počeo formalni proces ratifikacije članstva.

Japan je proširio individualne i izvozne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Izvozne sankcije, kojima je obuhvaćena i Belorusija, uvedene su za 90 subjekata, a doneta je odluka o zamrzavanju imovine za 57 ruskih fizičkih lica i šest pravnih lica, saopštilo je japansko ministarstvo finansija.

Japanska vlada je zabranila i uvoz ruskog zlata, kao i pružanje usluga revizije, konsaltinga i posredničkih usluga Rusiji, saopštilo je japansko ministarstvo finansija. Navedene zabrane stupaju na snagu od 5. septembra.

Poslanici Državne dume usvojili su zakon kojim se predviđaju kazne do osam godina zatvora za one za koje je utvrđeno da u tajnosti sarađuju sa međunarodnim organizacijama, što je deo paketa novih “zločina protiv državne bezbednosti”.