RUSKA GASNA KRIZA POTRESA SRPSKE TOPLANE (VIDEO)

RUSKA GASNA KRIZA POTRESA SRPSKE TOPLANE (VIDEO)

Pod senkom energetske krize i mogućnosti da Bugarska spreči dotok gasa Srbiji, predstavnici Toplana Srbije analizirali su aktuelnu situaciju i proteklu grejnu sezonu. Kakvo će biti snabdevanje energentima i koliko će koštati grejanje u Srbiji od 15. oktobra u ovom trenutku niko ne zna, a ne može ni da predvidi. Kažu da se spremaju za svaku opciju. Većina toplana ima mogućnost da se sa, do sada idelanog energenta – gasa, prebaci na mazut. A šta će biti sa mazutom i to je nemoguće predvideti.

Predstavnici toplana kažu da u ovom trenutku ne postoji mogućnost da Srbija ostane bez najvažnijeg energenta, gasa, ali napominju da svakako da postoje rezervna rešenja.

I Beograd ima mogućnost supstitucije mazutom, ali kažu da to nije idelano rešenje iz više razloga.

S druge strane Toplana u Novom Sadu razmotrila je nekoliko mogućnosti kroz studiju koja je završena prošle godine. Među njima su potencijali biomase, ali i solarna energija.

Uprkos rezervnim opcijama, oči su uprte u gas i zavisnost od ovog energenta je ogromna.

Ono što je izvesno je da će toplane stalno morati da menjaju svoje programe poslovanja jer se mora regovati ad hock. U svakom slučaju značajan je i podatak da od 60 toplana u Srbiji 17 nema mogućnost supstitucije prirodnog gasa bilo kojim drugim energentom.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com