“RUSKI” REFERENDUMI U DELOVIMA UKRAJINE I SENKA NUKLEARNOG RATA

“RUSKI” REFERENDUMI U DELOVIMA UKRAJINE I SENKA NUKLEARNOG RATA

Dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini.

U četiri ukrajinske oblasti, Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj, od danas do 27. septembra na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji.

NATO je osudio održavanje referenduma, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Rjabkov: Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali je upozorio na rizik od intervencije Zapada u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, uputivši poziv Vašingtonu da “izbegava situaciju koja bi mogla da dovede do direktnog vojnog sukoba s Rusijom”.

“Primetili smo reakciju Vašingtona na instrukciju Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja prebace na poseban režim borbenog dejstva. Poručujemo da nikome ne pretimo nuklearnim oružjem, kriterijumi za njegovu upotrebu su opisani u vojnoj doktrini i jasno precizirani u osnovama državne politike Ruske Federacije”, objasnio je Rjabkov na konferenciji za novinare, prenela je agencija RIA Novosti.

Rjabkov je takođe upozorio na “rizike mešanja Zapada u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

“Pozivamo američku administraciju da izbegava situaciju koja bi mogla da dovede do direktnog vojnog sukoba sa Rusijom”, naglasio je Rjabkov.

Antonov: Verujemo da neće biti nuklearnog rata sa SAD

Moskva želi da veruje da se odnosi sa Vašingtonom nisu toliko pogršali da bi mogli da eskaliraju do nuklearnog konflikta, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

“Želeo bih da verujem da, uprkos svim poteškoćama, nismo prišli opasnom pragu padanja u ambis zbog nuklearnog konflikta sa Amerikancima”, rekao je Antonov, prenosi Tas.

On je dodao da je Rusija posvećena principu da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu i da se to nikada ne sme dogoditi.

Ruski diplomata je istakao da su SAD “praktično uništile sve što se napravilo na polju kontrole naoružanja u prethodnim decenijama”.

VANG JI: POŠTOVATI SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET SVIH ZEMALJA

Šef kineske diplomatije Vang Ji rekao je ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi da moraju biti podržani svi napori koji vode mirnom rešenju ukrajinske krize, javili su državni kineski mediji.

“Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja mora biti poštovan”, rekao je Vang Ji tokom sastanka na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Finska: I danas gužve na granici sa Rusijom

Saobraćajne gužve na finsko-ruskoj granici, iz pravca Rusije, i danas se nastavljaju, rečeno je Rojtersu u graničnoj službi Finske.

Navode i da je broj ruskih državljana koji su u četvrtak ušli u Finsku dvostruko veći nego nedelju dana ranije.

Finska razmatra da zabrani ulazak za većinu državljana Rusije, pošto se prekogranični saobraćaj “intenzivirao” u četvrtak, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu vojnu mobilizaciju.

Finski kopneni prelazi su među malobrojnim ulazima u Evropu za građane Rusije, pošto je niz zapadnih država zatvorio i fizičke granice i vazdušni prostor za ruske avione zbog napada na Ukrajinu.

Moskva: Iz delimične mobilizacije izuzet IT sektor, mediji…

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da zaposleni u određenim sektorima nisu uključeni u delimičnu mobilizaciju stanovništva.

Poziv za vojsku tako neće dobiti zaposleni u IT sektoru, medijima i u organizacijama koje obezbeđuju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta.

Lukašenko: U Belorusiji neće biti mobilizacije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da u toj zemlji neće biti mobilizacije.

Lukašenko je tvrdnje opozicije da će posle Rusije uslediti mobilizacija i u Belorusiji nazvao lažima kojima pokušavaju da stvore napetu situacij

Komisija UN: Zaključili smo da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Predsedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je da je zaključeno, na osnovu dokaza prikupljenih u četiri ukrajinska regiona, da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, navodi Rojters.

“Na osnovu dokaza koje je prikupila, Komisija je zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini”, rekao je Moze u Savetu za ljudska prava UN sa sedištem u Ženevi.

Njegovo obraćanje usledilo je nakon istraga pod mandatom UN sprovedenih u Kijevu, Černihovu, Harkovu i Sumiju, gde je Komisija obišla 27 mesta i intervjuisala više od 150 žrtava i svedoka.

One thought on ““RUSKI” REFERENDUMI U DELOVIMA UKRAJINE I SENKA NUKLEARNOG RATA

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com