SAHRANA KRALJICE ELIZABETE DRUGE

SAHRANA KRALJICE ELIZABETE DRUGE

 U Vestminsterskoj opatiji u Londonu počela je ceremonija sahrane kraljice Elizabete Druge.

(AP Photo/Scott Garfitt, Pool)

Prethodno je britanska mornarica na lafetu prenela kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge iz Vestminsterske dvorane u Vestminstersku opatiju.

Prenošenje kovčega prekrivenog Kraljevskim standardom, koji je stigao do ulaza u opatiju, trajalo je oko osam minuta, a nosilo ga je 142 mornara Kraljevske mornarice i šest oficira. Iza lafeta su deca kraljice britanski kralj Čarls Treći, princeza Ana, prinčevi Endrju i Edvard, kao i njen unuci prinčevi Vilijam i Hari.

U opatiju su stigle i kraljica supruga Kamila, kao i supruga princa od Velsa Vilijama – princeza Kejt sa decom, koje nisu hodale u povorci iza kovčega. U Vestminsterkoj opatiji okupile su se brojne zvanice.

Prethodno su, između ostalih, stigli britanska premijerka Liz Tras, predsednici SAD Džozef Bajden i Francuske Emanuel Makron.

Popunjena sva mesta gde građani mogu da prisustvuju povorci

Popunjeni su svi kapaciteti odakle građani mogu da prisustvuju pogrebnoj povorci kraljice Elizabete Druge, saopštila je danas gradska skupština Londona.

Elizabeta Druga je preminula 8. septembra u 97. godini, a očekuje se da će na ulicama Londona biti milion ljudi, koji će ispratiti kraljicu na večni počinak.

Kaljica je imala veliko interesovanje za BGD, SRB i region

Kraljica Elizabeta II, žena koja je ispratila čitav jedan istorijski period, imala je veliko interesovanje za Beograd i region, izjavila je ambasador Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

“Bila je to mudra žena, koja je mnogo znala, ispratila je čitav jedan istorijski period, izrazito dobronamerna, blagonaklona, dobro pripremljena, sagovorniku se obraćala sa osmehom, pokazivla da zna zemlju iz koje dolazite i sve vezano za međusobne odnose”, rekla je Joksimović za Tanjug i podsetila da je imala priliku da sretne kaljicu na Božićnom prijemu za diplomatski kor i kada je predavala akreditive.

Ambasador je dodala da je imala nekoliko predivnih susreta sa kraljicom Elizabetom, da su razgovarale o njenoj poseti Beogradu, o mogućnosti da se naši odnosi unaprede.

“Imala je veliko interesovanje, kako za Beograd i Srbiju, tako i za region. Sa velikim zadovoljstvom pamtiću sve ono što je imala da poruči, želeci da pokaže koliko ima poštovanje prama nama, koliko ima sećanja na našu zemlju”, rekla je Joksimović.