Uporedo sa Samitom Pokreta nesvrstanih, u Beogradu je otvoren i Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“.

Prvi put je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljeno oklopno vozilo „lazanski“, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Predsednik Srbije je na otvaranju Sajma rekao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i da razvija odbrambenu industriju.

Naglasio je da u svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanja za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju.

VUČIĆ: SRBIJA NEZAVISNA I SAMA ODLUČUJE O NABAVCI ORUŽJA

Predsednik Srbije osvrnuo se i na energetsku krizu koja drma ceo svet. A na pitanje kako gleda na kritike EU i SAD što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je rekao da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila.

„Srbija nije iskoristila skup nesvrstanih za propagandu, već samo za promovisanje Srbije“

Kada je reč o Samitu Pokreta nesvrstanih, Vučić je odbacio navode predsednice privremenih vlasti u Prištini Vjose Osmani, koja je poslala poruku državama Pokreta nesvrstanih da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije. Istakao je da Srbija nije iskoristila skup za propagandu, već samo za promovisanje Srbije i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet.