kolektivni ugovorPosebni kolektivni ugovor za  javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad za sada je sa gradonačelnikom Niša potpisao samo Samostalni sindikat. Ugovorom su određeni koeficijenti za plate, kao i dodatni koeficijenti za odgovorna radna mesta, odmori, plaćena odsustva. Dok u Samostalnom sindikatu ne kriju zadovoljstvo, jer se na novi kolektivni ugovor čekalo od prošlog januara, upravo su koeficijenti bili sporni za drugi sindikat.

Zadovoljan sam, ali sam prosto iznenađen što kolege iz Nezavisnosti nisu htele da potpišu, jer su sve vreme bili uključeni u izradu kolektivnog ugovora i davali svoje sugestije, kaže Grozdan Mitić iz Samostalnog sindikata.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da su sporni bili koeficijenti, za koje misli da su potpuno u skladu sa zakonom i da drugačiji ne mogu da budu.

Nadam se da ćemo brzo otkloniti sve nesporazume i nesuglasice, jer su zaista bili uključeni u čitav proces, kaže Perišić.

U samostalnom sindikatu posebno ističu da su na ovaj način u procesu racionalizacije zaštitili radnike koji imaju 25 godina komunalnog staža, jer će oni biti posebno ocenjivani.
Inače, u gradskom komunalnom sektoru radi je 3.300 stalno zaposlenih i još oko 300 po ugovoru.
Predstavnici Nezavisnosti su pre ceremonije potpisivanja napustili Gradsku kuću a kasnije su bili nedostupni za komentar.