Sanacija klizišta u Gabrovcu

Sanacija klizišta u Gabrovcu

sanacija klizišta gabrovacKrenula je sanacija klizišta u niškom naselju Gabrovac.  Zemlja je ovde počela da propada nakon obilnih kiša maja prošle godine.

Dejić Miloš, čija se porodica evakuisala čim se pokrenula zemlja, zadovoljan je što sanacija klizišta gabrovac 2je konačno počela sanacija terena.

Bilo je ugroženo pet kuća, u kojima živi oko 20 meštana. Od početka radova sam ovde, kaže Dejić.

Klizište je formirano u dužini od 80 metara, širini 40 metara, na strmoj padini iza kuća kojima se sasvim približilo. U prvom naletu potpuno je sravnjena sa zemljom dvorišna kuća Ljubiše Dejića, koji je tih dana spavao u automobilu u dvorištu. Za sanaciju je zadužena beogradska firma Tectum, a radovi su počeli pre 4-5 dana.

Sada idu pripremni radovi. Očekivali smo da će biti lošiji teren, ali za sada je dobro. Radovi će trajati 75 dana i nadam se da će vreme da nas posluži da ispoštujemo taj rok, kaže za Zonu plus Vladimir Mihajlović iz preduzeća Tectum.

Nakon pripreme terena, staviće se gabioni (drenažno potporni zidovi od kamena) duž korita reke i ispod kliziste partizanskihkuća.

kliziste partizanskih 2U toku je sanacija i klizišta u ulici Partizanskih kurira, na koju se takođe dugo čekalo. Radove su obišli gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jocić.

Za ovu lokaciju propalo je čak pet tendera, jer je prvobitnom procenom potcenjena vrednost radova, ali je naknadno povećan iznos. Sanaciju klizišta u Gabrovcu grad plaća 15 miliona dinara, a onog u Partizanskih kurira 10 miliona.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.