Sanacija Tvrđave kroz prekogranične projekte?

TVRDJAVAObnova Saborne crkve nakon požara, rad na konacima u Manastiru Prohor Pčinjski i Manastiru u Temskoj i uređenje nekih delova Tvrđave samo su neke stvari na koje je Zavod za zaštitu spomenika ponosan tokom 50 godina svog rada. Iako su u Zavodu zadovoljni, situacija na nekim istorijskim spomenicima nije nimalo ružičasta. Najkritičnije stanje je na bedemima niške Tvrđave .

Niška Tvrđava koja datira s početka 18. veka svake godine privlači veliki broj turista. Možda bi broj posetilaca bio veći ukoliko bi se ovo istorijsko blago Niša napokon uredilo, a pojedini delovi koji su iz godine u godinu u sve težem stanju sanirali.

Zavod za zaštitu spomenika izradio je projektnu dokumentaciju za obnovu Tvrđave u saradnji sa Gradom koja je poslužila za konkurisanje za projekte prekogranične saradnje.

Ukoliko dobijemo sredstva iz ovih fondova saniraćemo najverovatnije najkritičnija mesta na bedemima. Konkurisali smo i za obnovu zgrade Ateljea koja je stradala u požaru, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović.

A za uređenje pojedinih spomenika u niškoj Tvrđavi novac je izdvojilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Inače, pod zaštitom niškog Zavoda nalazi se 456 nepokretnih kulturnih dobara u 40 gradova i opština južne i istočne Srbije