raseljena licaU Nišu je prema podacima Povereništva za izbeglice registrovano oko 12.500 hiljada lica raseljenih sa Kosova i Metohije, ali se procenjuje da ih ima mnogo više.

Na nivou Srbije taj broj je oko 20 puta veći, pa podaci iz 2005. godine kažu da ih je na teritoriji cele Srbije tada bilo oko 280 hiljada. Međutim, podaci se menjaju iz dana u dan jer se ovi ljudi vraćaju na svoja ognjišta.

Kroz projekat „Podrška održivom povratku na Kosovo i reintegraciji interno raseljenih lica“ oko 600 osoba vratilo se svojim domovima. Među njima je i Igor Mladenović. U Srbiji je boravio od 1999. do 2009. godine kada se iz Niša odselio za Laplje selo, što je 5 km od njegovog rodnog mesta. Zahvaljujući projektu koji je sprovela nemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund olakšan mu je boravak na Kosovu.

Nismo se pokajali što smo se vratili. Dobili smo grant za održivi povratak na Kosovo. Stvorili smo kakve-takve uslove za život, dodaje Mladenović.

Projekat preko nemačke nevladine organizacije ASB finansirala je Evropska unija. Zahvaljujući njemu više od 600 povratnika vratilo se u 22 opštine na Kosovu. Osnovano je 10 preduzeća , a 110 porodica dobilo je pakete nameštaja, bele tehnike, hrane i higijene.

Prvi grantovi su bili do 20 hiljada evra i bilo je potrebno da se napravi preduzeće u kojem bi učestvovala dva ili tri povratnika, a davali smo i velike grantove od 50 hiljada evra, ističe ekonomski savetnik ASB-a Miodrag Nedeljković.

Projekat podrške održivom povratku na Kosovo i reintegraciji interno raseljenih lica započet je pre dve godine, a u Nemačkoj nevladinoj organizaciji ASB se nadaju da će biti nastavljen i u narednom periodu.