Saobraćajci snimaju radarom ceo dan u aprilu

policija-pu-leskovacPolicija u Leskovcu najavila je da Uprava saobraćajne policije MUP-a jednog dana u aprilu sprovesti akciju „Blic maraton“, u kojoj će, tokom 24 sata, svi radari saobraćajne policije – ručni, radari u sistemima video nadzora i oni u tzv. „presretačima“, snimati kretanje vozila.

Uređaji će beležiti video snimke i fotografije vozila koja se budu kretala brzinom većom od dozvoljene, nakon čega će vozači biti zaustavljani i sankcionisani za učinjeni prekršaj.

Ukoliko vozač koji prekorači brzinu ne bude zaustavljen na mestu kontrole, vlasniku vozila će biti dostavljena verodostojna isprava o prekršaju sa pozivom da plati propisanu kaznu ili da nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a dostave podatke o licu koje je učinilo prekršaj.

Praksa evropskih zemalja, u kojima se ovakve akcije sprovode, je da u njih budu uključeni i građani, koji bi trebalo da ukažu koje su to lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do prebrze vožnje. Policijska uprava Leskovac poziva građane da najkasnije do 03. aprila 2015. godine, elektronskom poštom na adresu portparolpule@mup.gov.rs ili pozivanjem na broj 016/200-283, saobraćajnoj policiji predlože mesta kontrole brzine kretanja vozila.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, a posebno saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Naučna istraživanja širom sveta su pokazala da se smanjenjem brzine kretanja vozila za samo 1 km/h, rizik od nastanka saobraćajne nezgode sa nastradalim licima smanjuje za oko 3 odsto.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com