Saradnja na zaštiti graditeljske baštine Niša

FEANCUZI I PERISICGrad Niš želi da svoju kulturnu i graditeljsku baštinu stavi pod zaštitu Uneska, a francuski grad Arl hoće da mu u tome pomogne. To je potvrdjeno potpisima koji su na Sporazum o saradnji stavili gradonačelnici Niša i francuskog grada Arl.

Francuzi su svoje kulturno nasledje već zaštitili, pa imaju iskustva. Potrebno je da se poštuju procedure, da se ide korak po korak, što, kažu, nije ni lak, a ni brz proces.

Nakon što se započne procedura, potrebno je dobrih šest do sedam godina da se dovede do kraja, kaže zamenik gradonačelnika Arla Kristijan Murizar.

Grad Niš ima i istoriju i arhitekturu za ponos, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Medjutim, neretko se nemarno stara o svojoj baštini, što će morati da se promeni, ako želimo da nas Unesko sagleda. Najbolji primer za to je niška Tvrdjava.

Ne može Tvrdjava da se zaštiti dok god je pijaca uz njene zidove. Tako da ćemo morati da vidimo šta nam je cilj, da udjemo u evropu, ili da nastavimo ovako, kaže Perišić.

Medjutim, Niš ne može sam da konkuriše, mora država da podnese kandidaturu za grad.
Saradnja Arla i Niša započela je još 2007. godine, kada je na inicijaivu francuske ambasade uspostavljen kontakt sa ciljem da Niš ovada politikom održivog razvoja kroz valorizaciju svog bogatog graditeljskog, istorijskog nasledja.