Šarčević i Bulatović potpisali ugovor za projekat “Tehnopark Srbija 2″ (VIDEO)

Šarčević i Bulatović potpisali ugovor za projekat “Tehnopark Srbija 2″ (VIDEO)

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su Sporazum o realizaciji projekta Tehnopark Srbija 2 koji sprovodi NTP Beograd a sufinansiraju Vlada Švajcarske konfederacije i Grad Niš kroz subvencionisanje rada doo NTP Niš.

Sporazumu je prethodilo potpisivanje Memorandum o razumevanju izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske konfederacije, kojim se omogućava bespovratna pomoć od 65 miliona dinara niškom NT parku.

Planirano je da se projektom razviju šeme za finansiranje početnog kapitala za podršku startapovima u fazi razvoja u iznosu od 1.100.000 do 1.700.000 za 25 startapova, pružanje podrške za razvoj detaljnog poslovnog modela, pozicioniranje i promociju NTP-a, obuke i mentoringa, i podizanje kapaciteta NTP-a da pruži kompanijama podršku za promociju izvoza, prava intelektualne svojine, uvođenje mera podrške finansiranju itd.

Kroz projekat će se raditi na jačanju visokotehnološkog preduzetništva, kreiranje uslova za promociju kulture inovacija i pozicioniranje Niša kao centra ekonomije znanja.

Pored gradonačelnika Bulatovića memorandum je potpisao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, pošto će objekat ovakve vrste postojati i u tom gradu.