TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

SAVET NATO ODOBRIO SLANJE DODATNIH SNAGA NA KOSOVO I METOHIJU

Savet NATO odobrio je slanje dodatnih snaga na Kosovo i Metohiju zbog aktuelne situacije, saopštila je danas Severnoatlantska alijansa.

“Od maja smo pojačali smo prisustvo snaga KFOR-a. Samo u jučerašnjem danu, Savet NATO je odobrio dodatne snage zbog aktuelne situacije”, navodi se u saopštenju.

Savet NATO danas je održao sastanak na kojem je razmotrena situacija na KiM, a članice Alijanse su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na severu.

Kako je saopštio generalni sekretar NATO, misija KFOR-a održava vidljivo i aktivno prisustvo širom teritorije Kosova, navodi se na sajtu Alijanse.

“Mi ćemo uvek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom”, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, uvek će se preduzimati sve mere kako bi komandant KFOR-a imao sve neophodne resurse i fleksibilnost neophodnu da misija ispuni svoj mandat.

“Spremni smo da učinimo dodatne izmene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama”, navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima  u Beogradu i Prištini, kao  i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i diplomatskom zajednicom.

“Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se reše bitna pitanja i postignu rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu”, zaključuje se u saopštenju NATO.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com