SDPS uputio inicijativu za smanjenje cene vrtića

SDP VRTICINakon radnika komunalnih preduzeća izgleda da su i roditelji dece koja borave u vrtićima rešili da presaviju tabak i tuže grad. Kažu da nepravilnim i nezakonitim obračunom, već godinama plaćaju vrtić više nego što je to propisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.Zakon kaže da roditelji plaćaju 20 odsto pune cene, grad 80. Medjutim u Nišu to nije tako, tvrde i u Gradskom odboru Socijaldemokratske partije.

Plaća se više nego što to propisuje zakon. Godinama. I to po 1400 dinara mesečno, kaže šef Pravnog tima SDPS-a Adrijana Savić.

SDPS zato podnosi inicijativu Skupštini grada i Gradskom veću i traži uskladjivanje cene sa zakonom.

U Pčelici se pozivaju na gradski pravilnik, koji donosi Uprava za dečju primarnu i socijalnu zaštitu, a usvaja Gradsko veće. Tamo stoji da roditelji plaćaju u proseku 20 odsto od cene, pa kada se sagledaju socijalne kategorije i one koje to nisu, ispada da roditelji treba da plate 29 odsto od pune cene.JONIC

Uzet je prosek, inače bi socijalne kategorije takodje morale da plaćaju dvadeset odsto, pa bi onda ponovo rekli da to nije u redu, kaže direktor Pčelice Zoran Jonić.

Medjutim u Zakonu se prosek ne pominje, a svi gradski propisi trebalo bi da se naslanjaju na Zakon. Zato su već počele da se pokreću tužbe. Njihov ishod je, kaže Jonić, neizvesan.

Ima slučajeva da su u nekim gradovima presudili u korist ustanova, videćemo, ističe Jonić.

U niškim vrtićima trenutno boravi oko 5500 dece. Od toga skoro polovina plaća socijalnu cenu vrtića, a za oko 1800 dece roditelji nemaju prava na popust. Za njihov boravak, umesto zakonskih 3.105 dinara, koliko je 20%, plaćaju 4.500 dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com