Sećanje na Boj na Čegru

Sećanje na Boj na Čegru

cegarSrbija obeležava 206 godina od Čegarskog boja. Na Čegru je održana  centralna državna ceremonija uz podsećanje da je ovaj boj bio prekretnica u srpskoj istoriji.
Dušan Obiđanović bez imalo razmišljanja pre nekoliko dana krenuo je pešice iz Svilajnca kako bi prisustvovao obeležavanju godišnjice boja na Čegru. Od kuće poznatog vojskovođe Stevana Sinđelića, odakle je krenuo, prešao je 150 kilometara i  stigao do cilja – na slavni Čegar, na dan kada Srbija obeležava 206 godina od Čegarske bitke.

Vence su na Čegru položili potomci vojskovođe Stevana Sinđelića, a svečanosti su prisustvovale državne zvanice, gradonačenik Niša, načelnik Nišavskog upravnog okruga, predstavnici Vojske i Policije, predstavnici GO Pantelej, i brojna udruženja i nevladine organizacije.

U boju sprotiv daleko nadmoćnijih Turaka, koji se odigrao 31. maja 1809. godine na brdu Čegar, kod sela Kamenica, nadomak Niša, svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Pošto nije moga da pobedi brojniju tursku vojsku koja je prodrla u šanac,  Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U eksploziji su stradali svi srpski vojnici i mnogo Turaka. U znak odmazde Tuski paša je naredio da se od lobanja 952 srpska vojnika sagradi kula.