Sećanje na bombardovanje Niša 1941. uz (greškom) zvuk sirene za uzbunu

Sećanje na bombardovanje Niša 1941. uz (greškom) zvuk sirene za uzbunu

polaganje venacaZvuk sirene za vazdušnu uzbunu oko 11,30 h na desetak sekundi je zaparao nebo u blizini Starog groblja u Nišu, baš u trenutku dok se tu održavao pomen žrtvama bombarodvanja Niša u drugom Svetskom ratu.

Sve je izgledalo kao da su se sirene oglasile da podsete na osmoaprilsko jutro 1941. godine. U Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje kažu da nemaju dojavu da su se njihove sirene uključile i da se verovatno radi o grešci.

Naša sirena je isključena, nemamo dojavu da pošta ili neko drugi radi, pa da je greškom aktivirana sirena. Ne znamo ni da li je to naša sirena, jer nas ponekad zovu ljudi iz tog dela Niša kada se aktivira nečiji alarm, kažu u ovom operativnom centru, uz podsećanje da se tzv. “probe” vazdušne uzbune, koje su se nekad radile svake prve srede u mesecu u podne, već godinama, po odluci nadležnog ministarstva, ne rade.

U znak sećanja na žrtve bombardovanja Niša 8. aprila 1941. godine, na Starom niškom groblju položeni su venci na spomen-obeležje i održan pomen stradalima.

Pod ruševinama koje su 8. aprila 1941. godine bombama uzrokovale vojne snage fašističke Nemačke, 400 građana je izgubilo život, a više od 500 je lakše ili teže povređeno.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com