ŠEĆER IDE NA 110 DINARA, UKINUTO OGRANIČENJE CENE MLEKA I ZABRANA IZVOZA DIZELA

ŠEĆER IDE NA 110 DINARA, UKINUTO OGRANIČENJE CENE MLEKA I ZABRANA IZVOZA DIZELA

Vlada Srbije je donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg meso čija će cena biti 319 dinara po kilogramu.

Vlada je, takođe, zabranu izvoza mleka produžila do kraja oktobra, a ukinila zabranu izvoza dizela.

Kada je reč o cenama namirnica, ukinuto je ograničenje cena za mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, ali će marže na sva mleka biti 10 procenata.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ranije je bila ograničena na 120 dinara.

Cene ulja, brašna i svinjskog mesa ostaju iste.

OSTAJE ZABRANA IZVOZA MLEKA ZBOG SNABDEVANJA I POMOĆ POLJOPRIVREDI

Vlada Srbije produžila je danas zabranu izvoza mleka do kraja oktobra, a u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je da to učinjeno u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za domaće tržište i podrške domaćim poljoprivrednim proizvođacima kako bi dobili što povoljniju cenu mleka.

Kako su naveli, zabrana ne važi za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao članice Otvorenog Balkana.

Vlada je produžila ograničenje cena za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

Mleko je skinuto sa liste namirnica čija je cena ograničena zbog stanja na tržištu u okruženju i pritiska visokih cena, ali i u cilju nesmetane nabavke mleka za članice Otvorenog Balkana, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada Srbije je danas donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg meso čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug.

Poslednjom Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja važi do kraja septembra, cena kilograma kristal šećera bila je ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra bila je ograničena na 128,99 dinara.

Cena svinjskog buta bez kostiju ne sme biti veća od 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,1 dinara, a svinjskog vrata sa kostima 689,7 dinara, svinjske slabine sa kostima odnosno kremenadle 659,45 dinara.

Cene ulja ostale su ograničena na nivou od 15. novembra prošle godine, a maksimalna cena brašna tipa T-500 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

VLADA: KOREKCIJA CENA ŠEĆERA I PILETINE NEĆE UTICATI NA STANDARD GRAĐANA

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, uz obrazloženje da korekcija cena – kristal šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Vlada je navela da je usvojila više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar.

Kada je reč o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera, kako je navedeno, zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

“Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba”.

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa, naveli su iz vlade.

Članovi vlade izmenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana.

Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra 2022. godine.

Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je danas donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg meso čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug.

Cena kilograma kristal šećera je ranije bila ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com