SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: NI JEDNA CISTERNA NIJE ZAVRŠILA U NIŠAVI ! (VIDEO)

SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: NI JEDNA CISTERNA NIJE ZAVRŠILA U NIŠAVI ! (VIDEO)

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, a da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli.

U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za  vanredne situacije na mestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da ni jedna nije završila u reci i da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cistrne.

“Očekujemo dalje instrukcije, da li možde da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje tih cisterni”, rekao je za Tanjug Vasić i dodao da su dalji koraci da se vidi kako će se dalje postupati.

                “Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot -zapada. Policija je blokirala autoput”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da treba utvrditi koje su inspekcije nadležne, kakva je situacija na terenu i kako će se ona odvijati tokom dana i najavio da će biti održan sastanak o merama koji će preduzeti.

Kako je rekao, u Pirot je stigao i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Dodao je da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, ne zna se još šta je tačan uzrok smrti.

 

 

 

VESIĆ:NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST, GRAĐANI PIROTA IPAK MORAJU BITI OPREZNI

PIROT, 26. decembra (Tanjug) – Ministar građevine i saobraćaja Goran Vesić danas je u Pirotu kazao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom.

Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada, rekao je Vesić.

U PIrotu je u toku sednica Štaba za vanredne situacije nakon sinoćnog akcidenta kada je došlo do curenja amonijaka iz cisterne koja je bila deo kompozicije voza koji je ispao iz šina.

Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana, kazao je ministar Vesić.

Naveo je da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka.

Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako, poručio je Vesić, koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Gradske uprave, tačnije Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da su stručnjaci koji se bave saniranjem ovakvih situacija nakon preliminarnih kontrola ustanovili da je curenje još u toku, polovina cisterne je iscurela, a zaptivanje cisterne je vrlo teško uraditi.

U niški Klinički centar prebačeno je iz Pirota 56 osoba, 15 je zadržano na lečenju, ali niko nije vitalno ugrožen i svima se pruža pomoć.

Krizni štab Bele Palanke je zabranio korišćenje vode iz gradskog vodovoda, a u Nišu je ugašena jedna fabrika vode koja se vodom snabdeva iz Nišave.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com