Sekundarni život (VIDEO)

Sekundarni život (VIDEO)

Majo Usković

Posao sakupljača sekundarnih sirovina je među fizički najzahtevnijim – prosečan sakupljač prepešači oko 20 kilometara dnevno, radni dan im traje i do 12 sati, nemaju plaćene vikende, bolovanja, odmore, a pritom ne zarade više od 15.000 dinara mesečno.

 

“Radim od pet sati ujutru, idem po ulicama, zgradama… Svuda ima po malo, mora da se šeta. Danas 20-30 kila…Flaše, gvožđe, garderoba, papir…

Ne može da se preživi od toga” – kaže Majo Usković iz Niša, jedan od sakupljača sekundarnih sirovina.

 

 “ISPOD RADARA”

Samo na području Niša sakupljanjem sekundarnih sirovina bavi se oko 2-3.000 Roma koji tako izdržavaju svoje mnogočlane porodice. Svi oni su u gotovo svim segmentima života “ispod radara” sistema, što predstavlja začarani krug brojnih problema sa kojima se suočavaju.

 

SINDIKAT SAKUPLJAČA

Jedan od pokušaja da se nešto promeni je organizovanje u Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina.

“Sindikat je nastao kao preka potreba zajednice sakupljača da imaju instituciju koja će da brani njihova radna prava. Te ljude država ne vidi, za nju ne postoje kao radnici”

 

 

Među rešenjima za te ljude je i osnivanje tzv. zelenih radnih mesta i socvijalnih zadruga, poput humanitarnog servisa “Odnesi” koji za sada u Nišu i Pirotu zapošljava po petoro ljudi.

Mi smo učinili mnogo toga kada je u pitanju poboljšanje položaja Roma, počev od edukacije, prekvalifikacije, rešavanja stambenog problema i što je najvažnije – zapošljavanja, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

 

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com