"Seviljski berberin" niških snaga premijerno 23.marta

"Seviljski berberin" niških snaga premijerno 23.marta

seviljski berberinPretpremijera Seviljskog berberina, još jedne opere koju niške snage pripremaju sa velikim entuzijazmom, zakazana je za 20. februar, a premijera će biti tri dana kasnije. Ovo je zajednički projekat Narodnog pozorišta, Simfonijskog orkestra i Fakulteta umetnosti, u koji je uključeno oko 120 izvođača, ali i onih kojih nema na sceni a bez čije bi tehničke podrške opere ne bi ni bilo.

Uveliko se priprema još jedna niška opera. Premijera „Seviljskog berberina“ zakazana je za 23. februar. Zahtevna, kompleksa, ova komična opera okupila je sve niške snage- Narodno pozorište, Simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti.

Operu režira upravnik pozorišta Ivan Vuković, koji je potpisao i režiju „Slepog miša“, čija je premijera bila pretprošle godine. Za dirigentskim pultom biće Milena Injac.

Muzičari vežbaju na sve tri lokacije, jer prosto nema uslova da sada svi zajedno probaju. Pripreme su krenule oktobra meseca.

Nakon više od pola veka, entuzijazam vraća operu na kulturnu scenu Niša. Međutim, ponovo se postavlja pitanje zašto ovoliki grad ne može da ima operu kao zaseban deo pozorišta i zašto nema adekvatni prostor  za izvođenje ovakvih dela.

Berberin će, kao i „Slepi miš“ biti na srpskom jeziku. A pretpremijera će, slučajnost ili ne, biti baš na dan 199. godišnjice od prvog izvođenja ove opere, kojom je tada dirigovao sam Rosini.[mom_video type=”youtube” id=”4ksYGUyrlJ8″]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com