SG NIŠA: USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA NIŠA ZA 2021. (VIDEO)

SG NIŠA: USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA NIŠA ZA 2021. (VIDEO)

Većina odbornika Skupštine Grada Niša pozitivno je ocenila završni račun prošlogodišnjeg budžeta koji je realizovan 95 odsto. Najveći prihodi ostvareni su od poreza na zaradu i na imovinu, a kreditno zaduženje grada trenutno iznosi 760 miliona dinara, odnosno 6,5 odsto ukupnog gradskog budžeta.

Prihodi gradskog budžeta u 2021. ostvareni su u ukupnom iznosu od 11,4 milijarde dinara, u koje su uključena preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina u iznosu nešto više od 278 miliona dinara. To predstavlja 95 odsto od plana. Najviše novca stiglo je od poreza na zaradu i imovinu, rečeno je na sednici Skupštine Grada Niša.

“Više prihoda je ostvarno na poreze na zaradu u odnosnu na 2020 jer su bila zapošljavanja i povećanje plate. Porez na imovinu je na osnovu većeg broja poreskih obveznika”, kaže Nina Ilić, v.d. zamenica načelnika uprave za finansije. 

“Rashodi i izdaci iznosi 10,9 milijardi, a suficit je 489 miliona koji će biti raspoređen za projekte kulture, pripremni predškolski program, energetski projekti, zoo hijgijene, za zapošljavanje Roma itd”, objašnjava predsednik Skupštine Grada Niša, Boban Džunić.

Zadovoljni smo onim što smo uradili u 2021. godini jer je bio kovid. Ove godine realizacija budžeta je 35 odsto. Kapitalne investicije jesu se usporile ali bitno je sada da prezimimo zimu I da imamo energente a najugorženijima ćemo pomoći ogrevom”, kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Tražili smo rebalans budžeta, nije nam se izašlo u suret, molimo već drugi put, a što se tiče budžeta više se izdvaja za sport nego za kapitalne investicije”, ističe odbornik “Niš, moj grad”, Branislav Jovanović.

Na sledećoj sednici ćemo imat rebalans budžeta. Na računu imamo milijardu i trista a kreditno zaduženje je 760 miliona. Niš je spreman da isplati sve kredite, ali to nije isplativo, jer su krediti i kamatne stope niske, a novac na računu je bolje iskoristiti za kapitalne investicije”, dodala je gradonačelnica Niša.

Sotirovski je dodala da će svi kapitalni projekti biti završeni. Izdvaja fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, Somborski bulvear, rekonstrukciju aerodroma i izgradnju terminalne zgrade, kao i izgradnju vodovodne I kanalizacione mreže u selima.

Priprema predloga budžeta za 2023. godinu krenuće od septembra, rekla je Sotirovski i pozvala sve građane da učestvuju u kreiranju i daju predloge za ulaganje gradskog novca.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com