SIMULATOR 3U centru Niša danas su bili postavljeni simulatori čeonog sudara i prevrtanja vozila, kako bi se građani mogli uveriti u značaj upotrebe sigurnosnog pojasa. A Nišlijama je to izgleda najpotrebnije, jer prednjače po broju prekršaja kada je u pitanju vezivanje pojasa.
Simulacije je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa resornom upravom i Savetom za bezbednost saobraćaja grada Niša. Iz Agencije kažu da se vezuje sve više vozača i putnika.

Povećali smo procenat upotrebe na prednjim sedištima za dva procenta, time nismo zadovoljni pa moramo nastaviti dalje da radimo na tome. Na zadnjim sedištima smo povećali procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva sa 3,1 na 7,3% što je prilično dobar rezultat, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

SIMULATORAko se zna da Nišlije naviše krše propis o obaveznom vezivanju pojaseva, onda je ovakva edukacija još važnija.

Najgori smo u Srbiji po procentu vezivanja pojaseva i po procentu uhvaćenih vozača. Dobro je to što su kontrole vozača pojačane i što niko nije pošteđen, ocenio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Da bi dao primer, i gradonačelnik je isprobao simulator prevrtanja vozila, zajedno sa većnikom Mihajlom Zdravković, koji je i resorno zadužen za saobraćaj.