Sindikat kulture: Haos, a ne racionalizacija!

Sindikat kulture: Haos, a ne racionalizacija!

SSS NišaNajavljena racionalizacija već trese ustanove kulture. Ne zna se koliko će radnika morati da ode, ali Samostalni sindikat zaposlenih u kulturi grada Niša pita gradonačelnika zašto je, ako već ima viška, dozvolio prijem dvadesetak novih ljudi. Jer, kako kažu, “bez potpisa gradonačelnika niko nije mogao da bude zaposlen”.

Ako je to znao, zašto je primao te radnike? I da li će sada po racionalizaciji ti radnici biti višak? Ili će ti radnici koje je on naprimao ostati a neki drugi koji su možda potrebniji otići napolje? -pita predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi grada Niša Slobodan Miljković.

Gradonačelnik Zoran Perišić nije odgovorio na pitanje zašto su zapošljavani novi ljudi, ali kaže da racionalizacija u prvom talasu neće biti mnogo bolna.

Racionalizacija ova sada kakva je neće mnogo pogoditi zaposlene, ali sledeća racionalizacija koja će se desiti sredinom naredne godine hoće. U ovom trenutku treba da umanjimo broj zaposlenih za samo 32, kaže Perišić.

Slobodan Miljković
Slobodan Miljković

Miljković međutim kritikuje i način na koji se radi racionalizacija bez sistematizacije radnih mesta, odnosno gašenja nepotrebnih pozicija, uz sumnju da će se na mesta koja nisu ukinuta kasnije primiti novi ljudi.

Ovo što se sada radi je jedan opšti haos, smatra Miljković.

Dok sindikati kritikuju poteze vlasti, Perišić kritikuje rad zaposlenih u ustanovama kulture na koji, kako kaže, stižu brojne primedbe, počev od nepoštovanja radnog vremena do pada kvaliteta manifestacija.

Problem je svaka manifestacija. Žestoke su kritike na Filmske susrete, organizaciju izložbi, poslednja kritika je bila na sajam knjiga. Možemo se zapitati da li zaista tih 500 zaposlenih u niškim ustanovama kulture obavlja svoj posao dobro, kaže Perišić.

Miljković kaže da se još ne zna odakle će i koliko radnika morati da ode, ali da je, prema njegovim saznanjima, od direktora ustanova kulture već traženo da odrede viškove.

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com