Grozdan MitićSindikati zaposlenih u komunalnoj delatnosti traže da racionalizacija bude pravedna i da se definišu kriterijumi po kojima će se ona raditi.

Kažu da se racionalizacija prvenstveno radi kako bi se smanjila budžetska sredstva za plate i naglašavaju da oni koji rade u komunalnim preduzećima ne dobijaju plate iz budžeta, već ih sami zarađuju.

U prvom naletu racionalizacije 2015. godine izvršena je mala zloupotreba radne grupe jer su uvećali broj zaposlenih u gradskoj upravi. Otvorena su 32 nova radna mesta uprkos zabrani zapošljavanja, kaže predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalno-stampenoj delatnosti Grozdan Mitić.

Sindikati zahtevaju i izmenu radne grupe za racionalizaciju.

Na taj način možemo da zaštitimo komunalnu delatnost, dok u ovoj prvoj radnoj grupi nismo imali taj efekat i mogućnost jer su svi članovi bili iz gradske uprave, osim dva člana koji su predstavnici sindikat, ističe Mitić.

Sindikati dodaju da ih očekuje pripremni sastanak sa zamenikom gradonačelnika, resornim većnikom i predsednikom Komisije za racionalizaciju.

Podsetimo, gradski većnik Miloš Banđur na prethodnom sastanku rekao je da ne misli da je komunalnom sektoru naneta neka šteta ili da je bilo nepravde. Međutim, dodao je da je važno za sledeće korake definisati bliže kriterijume jer će racionalizacija biti mnogo bolnija.