недеља, јул 14

SIRENE NA SEVERU KiM

1
41

U Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposavichu, opštinama na severu KiM, danas su se oglasile sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani. Manja okupljanja su i u Leposaviću. Oko zgrada opština je trenutno kosovska policija.

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative „Zubin Potok“.

Na licu mesta su kosovska policija i Euleks.

Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovic. Ispred zgrade privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupila se mala grupa građana.

Zvečan: Sukob okupljenih i policije

Kosovska policija ušla je u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe, a čuju se i pucnji, javlja izveštač Tanjuga. Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije.

Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi. Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine. Prisutna su vozila specijalne policije za razbijanje demonstracija. Čuju se šok bombe i pucnji u samom gradu i za sada nije poznato da li je u pitanju vatreno oružje. U Leposavicu i Zubinom Potoku trenutno je mirno ali sui dalje na jednoj strani okupljeni gradjani a na drugoj policija.

 

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je na izborima 23. aprila osvojio 197 glasova, zakletvu je položio juče u selu Čabra, gradonačelnik Zvečana ljir Peci u većinski albanskom selu Boljetin. Svoju zakletvu je položio i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica. Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica. Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja, a na izborima je osvojio 553 glasa.

Leave a reply