Siromastvo.avi_snapshot_00.00_[2014.10.20_12.25.17]Sa prosečnom platom od 38. 000 dinara, prosečni Nišlija nema novaca ni za osnovnu potrošačku korpu. Gledajući po opštinama, ta statistika je još poražavajuća, jer žitelji opštine Niška Banja, sa prosekom primanja nižim od 30.000 spadaju u jedne od siromašnijih u Srbiji.

Nišlije, koji već godinama životare na ivici siromaštva, počinju da se plaše zime koja dolazi. Posla nema, plate jedva da dostižu minimalac, a ionako prazne novčanike, dodatno su istanjili ogrev i zimnica.

Stručnjaci kažu da ne da smo zakoračili ka siromaštvu, već smo odavno u njemu. Tvrde da država nema plan na koji način da iskoračimo iz jame u koju upadamo. S jedne podstiče proizvodnju, sa druge ne obezbeđuje plasman te robe.

Desi se da jedne godine bacamo crni luk u Moravu, a sledeće ga već uvozimo. Ne može tako, mora da postoji plan, kaže dekan Ekonomskog fakulteta Zoran Aranđelović.

I država je svesna problema i traži način da pomogne najugroženijima, onima koji su ostali bez posla i imaju problem da školuju i prehrane decu.ž

Pokušavamo donacijama, kreditima, svim mogiućim sredstvima da nađemo način da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Deci naročito, ističe pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Branka Gajić.

Prosečna zarada u Srbiji za avgust mesec za blizu 10.000 je veća od niške i iznosi 46.000 dinara. Republički zavod za statistiku je izračunao da je u Smederevu odnos prosečne zarade i potrošačke korpe najpovoljniji, odnosno da se tamo najlakše živi. Za njim slede novi Sad pa Pančevo. Na samom dnu liste su, sasvim očekivano Niš, Leskovac i Valjevo.

 

 

 

By rezija