TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

SISTEM “PRONAĐI ME” PUŠTEN U RAD

Sistem “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe od danas je aktivan u Srbiji.

FOTO: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema “Pronađi me” u Srbiji.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva potpisali u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije, Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba. Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratilsava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, i između Gašića i državnog sekretara u Ministarstu za rad, boračka i socijalana pitanja Lava Grigorija Pajkića. Prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me” prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i drugi predstavnici ministarstava. Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza.

 

KAKO ĆE SISTEM FUNKCIONISATI?

U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama. Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, JP “Putevi Srbije”, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta. Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

JURIĆ: SRBIJA JE PRVA ZEMLJA U REGIONU KOJA JE UVELA SISTEM “PRONAĐI ME”

FOTO: Tanjug

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je danas na prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me”, da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem. Jurić, koji je i inicijator za pokretanje ovog sistema, istakao je da duguje veliku zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su shvatili značaj u ovog sistema u pronalaženju dece i njihovoj bezbednosti.

“Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu, nijedna zemlja nema u regionu ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati nažalost”, rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece.

On je istakao da su njegov tim i druge nevladine organizacije radile zajedno sa državom na stvaranju ovog sistema.

“Osam godina moj tim i ja smo vukli za rukav i kucali na vrata. Sada smo našli na razumevanje države i samog vrha i sam predsednik je svojim prisustvom pokazao i on je najzaslužniji što smo danas ovde. Zajedno smo pre nekoliko meseci razgovarali na temu bezbednosti dece, ali kao očevi- jedan kao otac troje dece, a jedan kao otac jednog deteta i drugog koje je tu, ali na nekom drugom mestu”, dodao je on.

Jurić se osvrnuo i na tragedije koje su se dogodile u maju i istakao da borba za bezbednost dece mora biti sve jača i bolja i da svi u nju morao da se uključimo.

“Moram da istaknem da smo nažalost prošli kroz jedan težak period, gde smo izgubili u jednoj tragediji, u školi decu. Gde je dete ubilo drugu decu, očigledno je da moramo više raditi, i ne sme da prestanemo. Svi mi imamo obavezu da unapredimo svoj rad i i brugu o deci i moramo biti svesni činjenice da smo kao društvo zakazali. Moramo više da brinemo o deci, da obratimo pažnju na prioritete, a prioritet su deca. To je obaveza roditelja, svih nas, ne samo škole, policije, moramo prvo kao rodtelji da brinemo o deci”, istakao je on.

Zato je, dodao je Jurić, pokrenut projekat u saradnji sa Kabinetom predsednika Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, koji će će baviti preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju u Novom Sadu. Jurić se osvrnuo i na podršku ambasade SAD i na podršku ambasadora Kristofera Hila i tima koji je došao u Srbiju da bi radio sa našim ljudima na ovom sistemu. Jurić je rekao da će i Slobodan Negić, otac male Sofije biti uključen u program koji će raditi sa decom koja imaju problema u ponašanju.

“Zbog svega toga, molim vas, kao roditelje i predstavnike zemlje, hajde još više da radimo i da podržimo decu urpavo tako nastavljajući brigu. Dugujem zahvalnost građanima za ovaj sistem i svima koji ste na bilo koji način ovo podržali, predstavnicima ministarstava, centrima za socijalni rad, predstavnicima prosvete. Niste svesni šta znači pronaći jedno dete i kada se svi uključe u poteru za jednim detetom. Toga su svesni roditelji koji traže dete, i porodice koje su nažalost izgubile decu. Želim da se na kraju zahvalim i mojoj Tijani”, rekao je Jurić.

GAŠIĆ: MUP NIJE IMAO DILEMU OKO UVOĐENJA SISTEMA ZA OBAVEŠTAVANJE JAVNOSTI

Ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da, nakon konsultacija sa stručnjacima MUP-a, pre osam meseci, policija nije imala nijednu dilemu da je potrebno učiniti sve za pronalaženje načina da sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika, zaživi u Srbiji kako bi bili još efikasniji u pronalaženju nestale dece.

“Deca su najranjivija i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo i omogućimo im još sigurniji put kojim koračaju ka budućnosti”, rekao je Gašić prilikom prezentacije i puštanja u rad sistema “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika. Ministar je istakao podatak da je procena pronalazaka nestale dece u Srbiji 99,2 odsto.

Kako je rekao, “sistem “Pronađi me” predstavlja dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađih od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procenjeno da obaveštavanje javnosti može doprineti bržem pronalasku”. On je objasnio da postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava, ometa rad policije i predstavlja opasnost za žrtvu i da će zbog toga, “načelnici policijskih uprava donositi odluku o pokretanju sistema na osnovu jasno definisanih poruka”.

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu, “pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti”. Ministar je istakao da će sistem značajno povezati kompletnu zajednicu. “Naučićemo da više verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. MUP ima kapacitete, znanje i volju kada je zaštita dece u pitanju”, rekao je Gašić.

Vučić:Sačuvati živote dece naš najvažniji zadatak

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, na prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, da spašavanje života dece mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu.

“I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Vučić je čestitao svima koji su učestvovali na tom značajnom projektu i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com