Sistematizacija u zadnji čas

GU SPOLJAU niškom javnom sektoru ovih dana trka sa vremenom! Rok za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru uskoro ističe, ali još nisu svi završili potrebne sistematizacije radnih mesta. Iako se većim delom prošle godine tvrdilo da je u Nišu višak oko 500 državnih službenika, na kraju godine to se svelo na svega 46 koji u prvom turnusu, odnosno do kraja februara, moraju da odu sa platnog spiska. Iz Toplane, na primer, mora da ode njih šestoro. A kako je reč o proizvodnim radnicima, njihova mesta popuniće i oni koji su do sada bili u kancelarijama.

Sve gradske uprave, javna preduzeća i ustanove ubrzano završavaju nove sistematizacije radnih mesta, jer ističe rok od 60 dana, koliko su imali da se pripreme za prvo smanjenje broja zaposlenih. U sindikatima za sada bez komentara.

Grozdan Mitić
Grozdan Mitić

Nemamo nikakvu informaciju iz mnogih preduzeća da li su sistematizacije završene. nadam se da ćemo do kraja dana i sutra imati više informacija i onda ćemo dati svoj komentar, kaže Grozdan Mitić iz Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti.

Ne može se baš reći da će uskoro pasti prvi otkazi, jer se niški javni sektor u ovoj fazi odriče najverovatnije samo onih koji idu u penziju. Tako je i u Gradskoj toplani, koja ostaje bez šestoro zaposlenih. Ipak, nije sve jednostavno.

Ono što ne valja je što su to sve radnici iz proizvodnje, što nam nameće obavezu da unutrašnjom preraspodelom popunimo ta radna mesta, tvrdi direktor JKP Gradska toplana Slobodan Maksimović.

A to znači da će u proizvodnju i oni koji su do sada radili u kancelarijama.

Postoji određeni broj radnika koji je osposobljen za tu vrstu poslova a nalazi se na drugim radnim mestima. oni su i sami iskazali želju i interes da pređu na radna mesta za kojima postoji potreba i to će se tako i uraditi, kaže Grozdan Mitić.

Niške uprave i javne firme sada će ostati bez 46 radnih mesta, ali pravo smanjenje broja zaposlenih tek sledi. Komunalni sektor posebno strahuje da će baš oni podneti najveći teret racionalizacije.

Već u sledećoj fazi u Nišu će višak biti nekoliko stotina ljudi, a sindikalci kažu da to već ne može da prođe bezbolno.