Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu (VIDEO)

Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu (VIDEO)

Kajl Skot, američki ambasador

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je u Nišu da “ima dobrih razloga za zabrinutost” zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu.

Izvor: BETA

“Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost”, rekao je Skot kao odgovor na pitanje da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skot je rekao da je to to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije.

Skot je u Nišu otvorio simpozijum “Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi” i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije.

“Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takođe i sistem vrednosti. Sve zemlje članice sarađuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama”, naglasio je Skot.

On je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a.

“Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne”, rekao je Skot.

Istina je, kazao je Skot, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

Na simpozijumu koji su organizovali Klub srpsko-američkog prijateljstva i američka ambasada u Srbiji učestvovali su predstavnici ministarstava odbrane Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.