Skromnija uskršnja trpeza

jajaSutra je Veliki petak, najžalosniji dan za hrišane, jer je to dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hrist. Na petak se posti, ne peva se i ne veseli. Običaj je da se tog dana, jaja farbaju u crveno. Zato mnogi danas kreću u kupovinu. Ali će mnogi praznik proslaviti skromno. Zbog krize i tankog novčanika.

Prodavci kažu da se jedino jaja kupuju u većim količinama, a ni njihova cena nije menjana od lane. Cene se kreću od 7 do 11 dinara.

Prodaja ide danas bolje nego prethodnih dana. Bilo bi dobro kad bi stalno bilo ovaako, kaže jedan od prodavaca.

Kupci kažu da su cene sve veće, a džepovi sve plići. Međutim, ističu da neće dozvoliti da to uskrati uživanje cele porodice u tradicionalnoj uskršnjoj trpezi, ma koliko ona bila skromija.

Sprema se manje nego ranije, ali porodica mora biti na okupu. Mora nešto da se pojede, ističe jedna Nišlijka.

A one koji imaju novca za malo bogatiju trpezu u brojim mesarama čekaju Prvomajska i Uskršnja sniženja. Kilogram roštiljskog mesa, i svinjske kremenadle koštaju oko 300 dinara, roštiljska kobasica može se naći za 200 dinara, a čajna kobasica za predjelo košta oko 600 dinara. Za pripremu praznične trpeze, neke procene kažu, ode pola prosečne plate.