TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija VESTI

SKUPLJA STRUJA I GAS – UDAR NA NOVČANIK?(VIDEO)

Nišlije za struju plaćaju oko tri, četiri hiljade mesečno, ali će njihovi računi biti veći za osam odsto. Osim struje, poskupeo je i gas za deset odsto. Struja će do kraja godine poskupeti bar još dva puta i to će uticati i na rast ostalih cena i sam budžet, ocenjuju ekonomisti.

Struja je sada skuplja za osam, a gas 10 odsto. To znači da će kilovatsat skuplje tarife u proseku koštati 13,31 dinar sa porezom, a gasa 4,55 dinara. KOnačna računica zavisi I od toga koliko domaćinstvo mesečno potroši, jer su razlike između cene kilovata u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni drastične. Zato račun može i da drastično varira.

Ekonomisti očekuju da do kraja godine struja poskupi barem još dva puta I da je sve to posledica usklađivanja cena sa evropskim zemljama.

I to je jedna od naših prihvaćenih obaveza iz aranžmana sa MMF-om gde se zahteva poskupljenje tih energenata u cilju usklađivanja cena sa evropskim tržištem.Ovo je jedina cena koja je povećana, a da nije posledica inflacije, već je iz drugih razloga došlo do povećanja, ali je svakako udar na novčanik svakog građanina, kaže profesorka na Ekonomskom fakultetu u Nišu Snežana Radukić. 

Dobra okolonost jeste što ide topliji period, te se struja neće trošiti na grejanje I dodatno zagrevanje. Ali to bi moglo da pokvari vrelo leto.

Profesorka Snežana Radukić procenjuje i da je država svesna da će veće cene struje i gasa uticati na budžet stanovništva i inflaciju i da će to uticati na dalji rast plata i penzija.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com