TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

SLEPI MLADIĆ IZ NIŠA – PRAVNIK I ŠAMPION KOJI POMAŽE MLADIMA (VIDEO)

Dvadesetosmogodišnji pravnik Stefan Stevanović iz Niša kome su, kada je imao dve godine zbog tumora amputirana oba oka, ostvaruje svoj zacrtani cilj – osnažuje mlade slepe i slabovide i ruši predrasude o osobama sa invaliditetom. Zaposlen je u Kancelariji za mlade i sada kroz svoj primer životnih uspeha na različite načine ohrabruje sve mlade da budu pokretači promena u svom društvu.

Stefan Stevanović iz Niša je slep od svoje druge godine života. Bez pratnje roditelja završio je i Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu, putujući svakodnevno iz rodnog Šarlinca kraj Doljevca do škole. Sa 25 je diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu s prosekom ocena 9,76. Posle studija vrlo brzo se zaposlio u Kancelariji za mlade Grada Niša kao pripravnik na poslovima unapređenja položaja mladih.

Stefan je potpuno samostalan i bez ičije pomoći se snalazi u kući i na ulici. Sam odlazi na posao, treninge, do banke, prijatelja, u kupovinu.

U svim gradovima Srbije, pa i u Nišu postoji još dosta arhitektonskih barijera za slepe i slabovide osobe. Ipak je mnogo bolje nego ranijih godina kada recimo taktilnih staza i zvučnih semafora nije ni bilo. Današnja tehnologija mu umnogome olakšava život. IT TON

Osim što sada inspiriše mlade da budu pokretači promena, Stefanje i aktivni sportista i osvajač brojnih medalja na državnim i evropskim takmičenjima u golbalu, paraolimpijskom ekipnom sportu za slepe i slabovide osobe.

Kaže da voli pojavljivanje u medijima jer može da priča o problemima slepih i slabovidih i da se i na taj način ruše predrasude o njima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com