Slovačka u Nišu

ambasadorka Slovačke (3)Slovačka je zadovoljna što će Srbija 18. jula otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, jer je prioritet slovačkog predsedavanja EU upravo proširenje, kaže u Nišu ambasadorka te zemlje Dagmar Repčekova. U želji da se građanima Niša približe i EU i Slovačku, ambasadorka je učestvovala na tribini “Slovačka u Nišu”.

Ipak hoću da naglasim da nije važno koliko ćemo otvoriti poglavlja. Važno je koliko će ih se zatvoriti. Zatvoreno poglavlje znači da je država pripremljena, kao i sve druge države koje su članice, kaže ambasadorka.

ambasadorka Slovačke (5)Sem rada na proširenju Evropske unije, prioriteti Slovačka tokom predsedavanja Savetom EU su i ekonomsko jačanje Unije i stabilizacija migrantske krize. A bolna tačka svakako je Brexit. Ambasadorka kaže da se razdvajanje neće dogoditi preko noći i da će Britanija imati dosta vremena da sklopi ugovore koji će joj osigurati dobru saradnju sa Evropskom unijom.

Ambasadorku je primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, sa kojim je razgovarala o daljim mogućnostima saradnje.

ambasadorka Slovačke (2)Od 31. oktobra iz Niša će moći direktno da se leti za Bratilavu. To će, smatra gradonačelnik Niša, dodatno približiti dva grada i dve zemlje. Za početak je planiran promotivni let za novinare.

Otvara se mogućnost za saradnju slovačkih i privrednika grada Niša, i da se zaista bratski odnos između našeg i slovačkog naroda podigne na viši nivo, kaže Bulatović.

Za 31. oktobar ambasadorka najavljuje iznenađenje za Nišlije, na polju kulture. Iskoristila je priluku da se zahvali svima koji su pomogli nakon stravične saobraćajne nesreće na autoputu kod Niša, u kojoj je stradalo pet slovačkih državljana.