SMAJLOVIĆ: ŠOLCOVA IZJAVA PORUKA DA JOŠ DUGO NEĆEMO U EU (VIDEO)

SMAJLOVIĆ: ŠOLCOVA IZJAVA PORUKA DA JOŠ DUGO NEĆEMO U EU (VIDEO)

Izjavom da je nezamislivo da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice Evropske unije nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da će proći još dugo dok Srbija ne uđe u EU, smatra kolumnistkinja “Nedeljnika” Ljiljana Smajlović.

“To je veoma neprijatna izjava kancelara Šolca ne zbog toga što u EU ne mogu da budu dve zemlje koje se međusobno ne priznaju, to niko ne osporava, ali ono što ja čitam u toj izjavi je da će Srbija i Kosovo da ulaze zajedno i istovremeno u EU”, rekla je Smajlović za Tanjug komentarišući izjavu nemačkog kancelara.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Podsetila je da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, a da Kosovo još nema ni bezvizni režim koji je, dodala je, naša zemlja dobila pre više od deset godina.

“U tome je neprijatni ton i poruka ”proći će još dugo da uđete u EU”, što je potpuno destimulišuće za Srbiju”, rekla je Smajlović.

Navela je da u Evropi nikada neće da daju vremensku odrednicu za članstvo, ali da je Šolc pomenutom izjavom prolongirao dalje ulazak Srbije u EU nego iko do sada.

“Šolc radi nešto što je verovatno sasvim tačno, barem sa sa stanovišta kalkulacija Nemačke, ali on ustvari kaže ”ma dok vi budete primljeni, ima da budete najbolji prijatelji””, zaključila je Smajlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ranije danas odgovarajući na pitanje novinara kako vidi to što se u poslednjem izveštaju Evropskog parlamenta prvi put spominje međusobno priznanje u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i da li misli da će u kontekstu ukrajinske krize na neki način taj dijalog biti ubrzan, rekao je da je “međusobno priznanje njihova želja, ali da to mi ne želimo.

“Svako svoj posao – oni svoj, mi svoj,” poručio je Vučić.