SMS softver za parkiranje i dalje problem?

SMS softver za parkiranje i dalje problem?

PARKING SERVISIako su primedbe građana na softver za naplatu parkiranja u Nišu česte, u Parking servisu kažu da je program iz 2013. godine zadovoljavajuć, i takav se primenjuje u 20-ak gradova u Srbiji. Ako greškom uplatite skuplju zonu umesto jeftinije, pisanim zahtevom novac se uglavnom vraća, kažu u niškom preduzeću. To ne važi za i za obrnutu situaciju. Dnevno se za ovakvu grešku niškom Parking servisu javi najmanje 5-oro ljudi.

Softver niškog Parking servisa i dalje ne prepoznaje ako je vozač SMS-om pogrešno uplatio kartu za parkiranje. Ako je recimo u zelenoj zoni greškom platio skuplju crvenu, kontolor koji proverava automobil ne može na aparatu da uoči grešku. Svaki operater vidi samo reon u kome radi. Tako funkcioniše softver koji niški Parking servis koristi od 2013. godine. Tvrde da i u ostalim gradovima program slično funkcioniše.
“Softver je preuzet od Parking servisa Novi Sad. Kontrolor koji je ulogovan u crvenoj zoni može da vidi samo tu zonu. Zato kod greške i postoji mogućnost reklamacije”, kaže PR niškog parking servisa Igor Vojinović

Medjutim I ako ima sličnosti sa novosadskim programom, tamo SMS softver fukcioniše malo drugačije. U mejlu koji su prosledili Zoni plus objašnjavaju.
“U softver se upisuje šifra parkirališta na kome se vrši kontrola i sistem sam prepoznaje o kojoj je zoni reč. Dešava se da korisnici greškom pošalju SMS poruku na broj predviđen za plaćanje parkinga u crvenoj zoni, umesto u plavoj – takvi slučajevi se prihvataju kao greška i tolerišu (softver konstatuje da je uplata izvršena). Međutim, učestale uplate parkinga u plavoj zoni, dok se vozilo nalazi u crvenoj, ne tolerišu se, i shvataju kao pokušaj malverzacije (softver ne prepoznaje uplatu).”

Negodovanje Nišlija izaziva to što kod ovakvih grašaka u SMS softveru moraju da podnesu zahtev i dokaz u sedištu preduzeća u Voždovoj ulici. Takvih je dnevno najmanje petoro.

U Nišu ima tri parking zone – crvena, zelena I ekstra u strogom cetnru grad. Za parkiranje je obleženo ukupno 3.446 mesta.