ŠOLC DONOSI PONUDE, A NEKE CE IZRAZITI I “JEZIKOM UCENA” (VIDEO)

ŠOLC DONOSI PONUDE, A NEKE CE IZRAZITI I “JEZIKOM UCENA” (VIDEO)

Nemački kancelar Olaf Šolc sutra stiže na Zapadni Balkan. Najpre u Prištinu, a onda I u Beograd, pa dalje u Grčku. Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenjuje da Šolc u Beograd stiže i sa ponudama od kojih će neke biti izražene jezikom ucena.

Božinović u izjavi za Tanjug navodi da Šolc dolazi u Beograd nesumnjivo u kontekstu ukrajinskog rata i globalnog pogoršanja prilika u Evropi, a možda i u svetu, i da donosi određene ponude.

“Mislim da će neke biti izražene jezikom ucene – ako nećete ovo, dobićete ovakve posledice, što je deo opšteg ambijenta da se prostor za samostlano delovanje malih država smanjuje, gde je jezik političke komunikacije ogrubeo i sveden na to – jesi li ili nisi za mene”, naveo je Božinović.

Šolc će, kako kaže, doći i sa pričom za koju će “trebati hrabrosti da se do kraja sasluša i razume”. “Doći će sa pričom na koju će trebati da se odgovori vodeći računa šta su naše mogućnosti i šta je naš interes”, naveo je on i podsetio da je naš interes da se približimo EU.

Prema njegovim rečima, bila bi “revolucija” kada bi Šolc došao da kaže koje dve godne će biti učlanjenje u EU, i dodaje da u takvu mogućnost ne veruje. “To će biti razgovor koji će imati težinu i smisao. Nadamo se da će nemačka politika koja je i mnogo čemu različita od one koju je zapadna Nemačka vodila pre ujedinjena”, rekao je nekadašnji ambasador u Berlinu i Beču.

Podsetio je da je pre 30 i više godina praksa bila da nemački kancelar zemlje Balkana posećuje jednom u 15 godina, i dodao da politika više nije tako jednostavna, i da se sa njom mora nositi. Bez Nemačke region ne može očekivati prosperitet, to je realnost sa kojom se moramo pomiriti, rekao je Božinović.

“I Šolc ima taj zadatak, za koji je Nemačka uvek bila kandidat da ga preuzme, sa različitim entuzijazmom u različita vremena, da bude mentor balkanskih država, država jugoistočne Evrope kada je reč o približavanju tog dela EU”, rekao je Božinović.

Kada je reč o poseti Prištini, kaže da je postalo uobičajeno ponašanje međunarodnih zvaničnika.

“U poslednje vreme sve zemlje, ne samo Nemačka, pre ili posle Beograda dolaze i na Kosovo što je deo stava da je reč o dve ravnopravne i samostalne države, što mi ne prihvatimo”, rekao je Božinović i dodao da ne očekuje da će poseta Šolca Kosovu nešto narocito promeniti u odnosima Beograda i Prištine.

“Kada bi se tu nešto promenilo i kada bi se napravio neki pomak, to bi bilo nešto bitno, a tu nisam optimista i ne vidim da su se stvari narocito promenile u Nemačkoj, ali ostaje da se vidi”, rekao je Božinović.