уторак, јул 23

(VIDEO) Sotirovski: Može da počne izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, dokumentacija spremna

0
38

Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda može da počne, sva dokumentacija je spremna, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Kroz ovaj projekat četiri sela dobiće kanalizacionu mrežu, a otpadna voda se više neće slivati u Nišavu. Niš je prvi grad u Srbiji koji dobija ovakvo postrojenje.

Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu može da počne, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Kako je rekla, kompletirana je sva dokumentacija koju je Evropska unija tražila.

Mi smo svu dokumentaciju, koju je Evropska unija tražila, spremili. Nadzor od strane Evropske unije je takođe biran, a sva dokumentacija kada se kompletira, a kompletirana je, može da se krene sa radom. S obzirom na to da se radi u fazama, čekamo da vidimo kakva je dinamika svega toga. Ono što je najvažnije, dobićemo kanalizacionu mrežu za četiri sela, što nam je jako važno. Uveliko se radi i u Humu, i u Čamurliji, i u Gabrovcu, a krenula je i Jelašnica, kaže Sotirovski.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Radovi podrazumevaju izgradnju svih kolektorskih sistema, a onda i centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Trenutno se sva otpadna voda ispušta u Nišavu.

Postrojenje bi trebalo da reši baš taj problem zagađenja. Takođe, neka sela konačno će moći da se priključe na kanalizacionu mrežu.

Naši sugrađani, koji nisu obuhvaćeni projektom, ne treba da brinu. Tamo gde je to moguće, zbog konfiguracije terena, radićemo doprojektovanje zajedno sa našim „Naissusom“. Pomoći ćemo što se tiče kupovine pumpi i ti ljudi će sutradan imati kanalizaciju. Tamo gde konfiguracije terena ne bude dozvoljavala, oni će ostati na septičkim jamama, kaže gradonačelnica.

Uz pomoć Evropske unije Niš je dobio 87 miliona za ovaj projekat.

Ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda potpisan je u maju 2022. godine.

Leave a reply