TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne VESTI

SPOMENIK ĆE BITI RESTAURIRAN DO GODIŠNJICE BOJA NA ČEGRU

Spomenik na Čegru – znak sećanja na hrabre ustanike i vojvodu Stevana Sinđelića. Upravo na ovom mestu nalazio se njihov šanac.

Već nekoliko nedelja uređuje se ovaj kulturno-istorijski kompleks.

Rade se krov, stepenice, fasada, ali i unutrašnji delovi.

Sve bi trebalo da bude gotovo do kraja aprila.

 

 

 

Kompletan spomenik se sređuje, biće spreman da obeležimo 215 godina od čegarske bitke. Poslednji radovi su bili 2008. godine. Nakon petnaestak godina spomenik sređujemo opet. U planu je izrada projekta parternog uređenja ovog dela. Nadamo se da u skorije vreme možemo imati ceo ovaj prostor sređen, kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Dušan Andrejević.

Pre nekoliko godina sredstvima Gradske opštine Pantelej urađen je nov krst na spomeniku. U narednoj fazi trebalo bi da se uredi i parking oko spomenika.

Znate da je ovde ispod Crkva Svete Petke, u kojoj su se pričestili vojnici kada su krenuli zajedno sa Stevanom Sinđelićem u Boj na Čegru. Imamo u planu da se uradi i to stepenište odavde do crkve. Ovo mnogo znači za našu opštinu, veliki broj turista posećuje Spomenik na Čegru, to je izlezište najbliže Nišu, kaže predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković.

 Grad Niš planira da uredi čitav ovaj kraj, kako bi turisti i đaci lakše mogli do Čegra.

Posle ove rekonstrukcije paralelno radimo rekonstrukciju kanalizacione mreže koja je dotrajala, kako bismo mogli da završimo put do Čegra. Kada put proširimo i asfaltiramo, autobus sa đacima će lakše moći do Čegra. Istovremeno, mnogo zahteva je stiglo da Kamenici koja može da se bavi ruralnim turizmom, obezbedimo kanalizaciju, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Reč je o projektu koji Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš radi u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej i Gradom, uz finansijksu pomoć resornog ministarstva. Vrednost radova iznosi oko tri miliona dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com