SRBIJA: 2.272 POZITIVNA, NIŠ: 89

SRBIJA: 2.272 POZITIVNA, NIŠ: 89

Epidemijska situacija u Srbiji se smiruje. U Srbiji je u poslednja 24 časa koronavirus potvrđen kod još 2.272 osobe, od oko 17.000 testiranih.

U Nišu je, prema izveštaju Doma zdravlja, u ponedeljak registrovano 89 novozaraženih, što je dvadesetak više nego juče.

Nažalost, od posledica zaraze su u prethodna 24 sata preminule 54 osobe.

Broj hospitalizovanih je manji, na respiratorima 199 pacijenata. U kovid bolnicama u Nišu, Vranju, Leskovcu i Kruševcu ukupno je na lečenju 534 ljudi, a njih 13 je u vrlo teškom stanju.

Iako sve brojke ukazuju na poboljšavanje situacije, pitanje je dana kada će novi soj virusa korona omikron stići u Srbiju.

Krizni štab zasedaće sutra kada bi trebalo da bude doneta i odluka o zimskom školskom raspustu.

LONČAR: NE ZALEĆIMO SE, ZA DESETAK DANA DODATNE INFORMACIJE O OMIKRONU

Ministar Zlatibor Lončar je zamolio sve za malo strpljenja, da se ne izlazi sa preuranjenim informacijama o novom soju koronavirusa.

Lončar je razgovarao je sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Datom Sidartom.

“Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod pi-si-ar testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se dobija vakcinacijom do sada”, rekao je Lončar iznoseći informaciju iz prve ruke od čoveka koji je glavni za imunizaciju za Evropu.

Istovremeno, profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović kaže da prema podacima istraživanja “Sinofarm” vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, iako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile “Sinofarm” vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

OKSFORD: NEMA DOKAZA DA VAKCINE NEĆE ZAUSTAVITI OMIKRON

Naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford poručili su da nema dokaza da antikovid vakcine neće sprečiti ozbiljniji tok bolesti izazvan omikronom.

“Uprkos pojavljivanju novih sojeva prethodnih godinu dana, vakcine su uvek davale vrlo visoke nivoe zaštite protiv ozbiljnog toka bolesti i nema dokaza da će sa omikronom biti nešto drugačije. Ipak, imamo neophodan alat i procese za brzi razvoj modifikovane antikovid vakcine, ukoliko bude neophodno”, saopštio je Univerzitet Oksford.