TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

“SRETANJA” – KADA SE SRETNU ZIMA I PROLEĆE

Učenici Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjoj Trnavi zasadili su tuju u svom školskom dvorištu i tako obeležili početak proleća. Ovo je tradicionalna manifestacija “Sretanja” koja slavi rađanje i simbolizuje susret dva godišnja doba. Organizuju je već 11 godina Gradska opština Crveni Krst i Društvo umetnika „Slava“.

Ovako izgleda dvorište Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjoj Trnavi. Puno je zelenila, drveća. Sada je bogatije za novu sadnicu tuje. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji “Sretanja” koja simbolizuje susret zime i proleća i slavi rađanje. Baš na taj dan neko školsko dvorište bude oplenjeno novim sadnicama. Proleću se posebno raduju deca.

Ja mnogo volim proleće, tada krećemo da se igramo. Tada mogu da se vozim sa drugarima. Meni se mnogo sviđa što sam u ovoj školi, mislim da je ona najbolja na svetu. Bili smo već u jednoj školi, imali smo baš mali prostor, kaže učenica OŠ “Branislav Nušić” u D. Trnavi Lenka Miljković. 

 

 

Volim svoju školu zato što je jedna od retkih koja ima ovakvo dvorište, što mogu posle svakog časa da izađem napolje i da se družim sa drugarima. Za mene proleće znači jedno novo rađanje, divna priroda, dolazak ptica sa juga, cvetanje drveća, mirisi, prijateljstvo, kaže Nikolina Stojanović, takođe učenica ove škole. 

 

Osnovnu školu „Branislav Nušić“ u Donjoj Trnavi pohađa 222 dece. U matičnoj školi je 110, dok su ostala deca u isturenim odeljenjima.

Gradska opština Crveni Krst već 11 godina zaredom organizuje “Sretanja” zajedno sa Društvom umetnika „Slava“.

Ovo je samo početak te manifestacije gde odaberemo školu sa naše teritorije i zasadimo jedno drvo, a nastavak manifestacije je kada čekamo prvu rođenu bebu 21. marta i nju darujemo vaučerom, novčanim sredstvima za kupovinu opreme i jednim zlatnikom. Ponosni smo što ova manifestacija traje toliko godina,nadamo se da će trajati što duže, kaže većnica GO Crveni Krst Jelena Madić. 

Sem ove, Gradska opština Crveni Krst i Društvo umetnika “Slava” organizuju i manifestaciju “Ivanjski venac”. Cilj je očuvanje srskog jezika i naroda.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com