"Sretenjski ustav – temelj demokratije"

"Sretenjski ustav – temelj demokratije"

NAUCNI SKUP“Odjeci Sretenja i srpske državnosti” naziv su naučnog skupa, koji je povodom 180 godina od donošenja istorijski važnog dokumenta, Sretenjskog ustava, održan na niškom Univerzitetu. Skup je organizovao Narodni muzej i Katedra za pravno-istorijske nauke Pravnog fakulteta u Nišu, a govornici su predstavili 6 naučnih radova.

Sretenjski ustav davne 1835. godine napisao je sekretar kneza Miloša Obrenovića Dimitrije Davidović. Prvobitni Ustav Knjaževstva Srbije bio je jedan od najliberalnijih ustava svoga doba. Pisan je po uzoru na belgijski i francuski ustav i predstavlja najistočniji odblesak Francuske revolucije i Povelje o ljudskim slobodama i pravima. O njegovom značaju, 180 godina kasnije, govorilo se na naučnom skupu na niškom Univerzitetu.

“Sretenjski ustav je bio, uslovno rečeno, pretnja drugim državama koje nisu imale ustave. Od Sretenjskog ustava pa do sada bilo je mnogo drugih ustava, ali po svom značaju ovaj ustav je ostao i danas”, kaže predsednik niške Skupštine Mile Ilić.

Istorijski važan dokument za srpsku državu i danas u sebi sadrži pouke za budućnost, što kroz svoj naučni rad objašnjava profesor Pravnog fakulteta Nebojša Ranđelović.

“Kako su ljudi koji su pripadali slobodnom zidarstvu, odnosno masoneriji, a bili znamenite ličnosti srpske istorije uticali na to da razvoj srpske ustavnosti bude baš takav kakav je bio”

Naučni skup “Odjeci Sretenja i srpske državnosti”, organizovao je i Narodni muzej u Nišu, čiji su kustosi govorili o uzrocima i posledicama ustava iz 1835. godina.

“Ja u svom radu govorim o Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava. Verujem da će svi radovi biti do kraja godine u jednom zborniku”, kaže kustos Nebojša Ozimić.
Sretenjski ustav predstavlja prekretnicu u razvoju moderne srpske države na temelju parlamentarizma, republikanstva i poštovanja ljudskih prava, saglasni su učensici naučnog skupa, koji su predstavili 6 naučnih radova.[mom_video type=”youtube” id=”JchtGpNQ07Q”]