SRPSKI I AMERIČKI VOJNICI NA ZAJEDNIČKOJ VEŽBI (foto + video )

SRPSKI I AMERIČKI VOJNICI NA ZAJEDNIČKOJ VEŽBI (foto + video )

Zajednička vojna vežba srpskih i američkih vojnika na jugu Srbije. Vojne letelice poletele su sa niškog vojnog aerodroma a prizemljenje padobranaca je u vojnom kompleksu “Međa”.

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i u širem rejonu Leskovca ove nedelje realizuje se bilateralna taktička vežba obučavanja Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Nebeski most 21“. Vežba se izvodi na više lokacija a rukovodi pukovnik Boban Georgijev.

Na niškom vojnom aerodromu “Narednik pilot Mihajlo Petrović” pre vežbe, obišli su ih potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „herkules“ Oružanih snaga SAD.
Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici Vojske Srbije razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru.

“Vojska Srbije uči od najboljih na svetu jer je cilj da bude najsnažnija u regionu ne da bi bilo kome pretila ili nekoga ugrozila već da bi bila zaštita svoje zemlje i važan partner Evropske Unije u mirovnim misijama”, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Nakon vežbe, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri prisustvovali su Danu visokih zvanica u vojnom kompleksu “Međa” kod Doljevca gde su se padobranci prizemljili.